Nieuws

MBO-1 Diploma uitreiking Wijkleerschool: Hallo toekomst!

donderdag, 13 april 2017

‘Hallo toekomst, ik kom eraan’

 

Op 21 maart was het een grote dag voor de MBO-studenten van Blik op Talent.

Voor 7 leerlingen die hun niveau 1 diploma hebben behaald is een feestelijke diploma-uitreiking georganiseerd in een van de lokalen bij ‘Blik’ gevestigd aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam West.

Om 16.30 uur verzamelden zich alvast familieleden en vrienden in de feestelijk gedecoreerde ruimte om dit feest bij te wonen. Lekkernijen en drankjes stonden klaar!

Het was nog even wachten op de laatkomers voordat het feest kon beginnen. Tenslotte zaten vier afgestudeerde dames klaar met een baret waarop de zin ‘hallo toekomst ik kom eraan’ te lezen is.

Het blijkt dat niet alle zeven afgestudeerden aanwezig kunnen zijn, door omstandigheden zoals een verblijf in het buitenland. Jammer, zo moest het feest zonder hen beginnen.

 

De aanpak van ‘Blik’

Tijdens de opleidingen die Blik aanbiedt staan de kwaliteiten en talenten van leerlingen voorop. Deze aanpak is gericht op de ontwikkeling van eigen mogelijkheden en biedt veel individuele aandacht.

Deze leerlingen kijken vaak terug op een afgebroken schoolcarrière, zijn veelal werkloos en hebben daardoor weinig perspectief op de arbeidsmarkt. De ‘Blik’ aanpak brengt hier verandering in.

 

De loftrompet

Directeur Remco, trainers/coaches Sandra en Roos en betrokken docenten richtten het woord aan de met spanning wachtenden laureaten. Felicitaties werden uitgesproken en vooral veel lof voor het volhouden en de prestaties, met name ‘het keiharde werken’ onder niet altijd makkelijke omstandigheden.

Aansluitend spraken ook de leerlingen een dankwoord uit en prezen de begeleiders van ‘Blik’ en de docenten om het niet aflatende geloof en vertrouwen dat in hen gesteld is gedurende de opleiding.

 

Iedereen is ‘bijzonder’

De prestaties en bijzondere kwaliteiten van de leerlingen werden niet onder stoelen en banken gestopt. Er was ruimte voor ontroering en menig traan werd weg gepinkt toen docenten en coaches benadrukten dat ‘het loslaten’ van de leerlingen wel enige moeite kost.

Elke leerling kreeg een toespraak waaraan vooraf onder het motto ‘zeg het met muziek’ een op de leerling toegesneden liedje werd gedraaid, zoals Bob Marley’s ‘Everything ‘s gonna be alright’ en Dolly Parton’s ‘Nine to Five’.

 

Veel inzet, veel resultaat

Docente/mentor Audrey vertelt na afloop van de uitreiking hoe bijzonder het is om deze vrouwen die er vaak alleen voor staan op weg te kunnen helpen, zodat ze beter toegerust zijn om uiteindelijk een plaats in de samenleving in te nemen. In deze opleiding zit veel liefde en inzet van iedereen en niet in het minst ook van de leerlingen. Je komt dichtbij elkaar te staan en kent ieders verhaal.

De organisatie ‘Blik op Talent’ doet haar naam alle eer aan. Met enthousiasme en overgave verrichten medewerkers en docenten het werk dat anderen voor hen blijkbaar hebben opgegeven. Het grote voordeel van ‘Blik’ is de goede samenwerking en afstemming met partners, die een netwerk vormen rondom een cursist. Hierdoor wordt het ‘ontglippen’ moeilijker en de motivatie om door te gaan groter ook op momenten dat er een dip is en de zin om door te gaan op een laag pitje staat.

 

Door Ulla Nuess van het Vrouwen Persbureau