Nieuws

"Zeg nooit, ik kan het niet. Je kunt het wel, als je maar doorgaat!"

donderdag, 29 december 2016

Ik ontmoet Fatima el Hamraoui (43 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen) op een van de locaties van ABC West, namelijk bij de Koperen Knoop. Zij werkt daar sinds begin september als baliemedewerker.

Nog geen half jaar geleden was de situatie van Fatima heel anders. Ze was op dat moment zonder werk. Het was de droom van Fatima om betaald werk te vinden. In Marokko werkte Fatima als directiesecretaresse voor een internationaal bedrijf. Toen zij op 27-jarige leeftijd naar Nederland kwam, vond haar man het niet nodig dat Fatima zou gaan werken. Hij had immers een baan. Er was geen noodzaak om de Nederlandse taal te leren, want met haar vriendinnen sprak Fatima Arabisch. Toch wilde Fatima weer iets buitenshuis gaan doen: "Ik wilde me verder ontwikkelen en nieuwe mensen ontmoeten. Werk dwingt je om de taal te leren. Ik dacht, als ik vrijwilligerswerk doe, dan moet ik wel Nederlands praten."

Dit waren belangrijke redenen voor Fatima om vrijwilligerswerk te zoeken. Ze werd vrijwilliger bij het inloopspreekuur van ABC als administratief ondersteuner. Fatima merkte dat haar Nederlandse taalniveau te laag was en een belemmering was voor haar vrijwilligerswerk. Ze besloot om via het ROC extra taalscholing te volgen. Eind 2015 hoorde zij over het traject Kans op Werk van Stichting Blik op Talent. Ze meldde zich aan en heeft er geen spijt van. Fatima: "Tijdens het traject Kans op Werk heb ik veel praktijkervaring opgedaan, zoals het oefenen van een sollicitatiegesprek. Ik ontmoette ook mensen in eenzelfde situatie. Het was voor mij heel belangrijk om te ervaren dat ik niet de enige ben. Als ik het gevoel had moe gestreden te zijn, motiveerden de andere deelnemers mij om door te gaan."

En Fatima is doorgegaan. Ze pakte haar vrijwilligerswerk bij ABC weer op en startte na de zomervakantie met een MBO-traject om baliemedewerker te worden. Het geluk was aan haar zijde: bij ABC kwam een functie vrij als baliemedewerker. Fatima werd hiervoor gevraagd en ze kon aan het werk als baliemedewerker. Wat zij leert tijdens het MBO-traject, bijvoorbeeld het beantwoorden van telefoontjes en het tikken van mails, kan ze direct in de praktijk toepassen. Fatima is ontzettend trots dat het haar gelukt is om weer een betaalde baan te vinden. Haar tip voor andere mensen: "Zeg nooit, ik kan het niet. Je kunt het wel, als je maar doorgaat!"